top of page

Репетитор: криця чи віск?

Репетитор: криця чи віск?

Мабуть кожного репетитора під час його роботи не раз хвилювало питання вибору моделі поведінки в ставленні до учнів. Що краще обрати? Бути лагідним чи суворим,поблажливим чи вимогливим? Де знайти ту межу, за якою толерантна тітонька Сова перетворюється на невитриману вчительку Мальвіну, здатну зачинити недолугого Буратіно в темну комору? Як же не стати найстрашнішим кошмаром для дитини (і відповідно, не втратити учня) та при цьому «не посадити вихованця собі на шию» (і знову ж таки,не втратити учня,але вже з іншої причини)? Звичайно, якогось універсального, дієвого для всіх, припису в природі не існує. Кожен обирає сам для себе яким йому бути. Та при цьому варто враховувати і психологічні особливості кожної дитини, її індивідуальність. Комусь досить одного «косого» погляду, щоб відчути себе ображеним,а когось і «кутком з горохом» не налякаєш.


Як не дивно,але надмірна доброта і лояльність можуть бути шкідливими. У занадто м’якого і терпимого педагога є ризик того, що дитина стане головною, ведучою в тандемі «репетитор-учень» і, відповідно, почне «грати за своїми правилами»: запізнюватися, не виконувати завдання, іноді навіть відверто грубіянити. Надмірна ж суворість і холодність здатні відштовхнути, викликати почуття антипатії та ворожості. Не варто також використовувати моральний тиск як засіб підтримання належної поведінки на уроці. Злі глузування,образливі прізвиська не личать професійному обличчю педагога.

То як же домогтися тієї омріяної «золотої середини»,при якій буде комфортно спілкуватися і дитині, і фахівцю? Доброзичливість, справедливість та людяність стануть вірними помічниками в цьому пошуку. Також не треба забувати про певну відносність понять гнучкість та суворість. Наприклад, якщо дитина скаржиться на втому чи легкий біль (не плутати з випадками екстреного виклику швидкої) доречним буде припинити урок або зменшити навантаження. Та при цьому потрібно звернути увагу на систематичність і реальність «нападів хвороби» - можливо дитина просто грає роль,тиснучи на жалість.


Популярні 
Останні публікації
Архив записей
Облако тегов
Ще немає тегів.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ РЕПЕТИТОРІВ

bottom of page